Amerikaanse vogelkers en esdoorn horen hier niet thuis

Piet Kelder had zelf een kwekerij met inheems plantgoed opgezet. Hij wist van al dat plantgoed in welke gemeenschap het thuis hoorde.

Piet Kelder over plantensociologie

Ja, ik wilde natuurlijk zo veel mogelijk proberen om de inheemse soorten ook weer terug te brengen. In de bosbouw daar gebruiken zo nog al eens soorten die dus exoten zijn, met alle narigheid van dien. Denk aan de Amerikaanse vogelkers en, nou, de esdoorn, die eigenlijk ook een beetje hier niet thuis hoort. Maar dat was niet zo moeilijk, want ik had een plantensociologische achtergrond en daardoor wist ik wat in welke gemeenschap thuis hoorde.

Als u me vraagt: "Ja, was het ook al zo dat je, zoals tegenwoordig, een databank hebt van echt inheemse soorten?" Dat bestond in die tijd nog niet. En we hebben dus echt van de kwekerijen meidoorns gehaald die verontreinigd waren met stuifmeel van andere soorten en dat soort dingen. Dat was niet voorkomen hè. Toch zijn we betrekkelijk goed van het perenvuur [ziekte] bijvoorbeeld afgekomen. Dus wat dat betreft… Nou, daar waren we erg bang voor in verband met de fruitkwekers natuurlijk. Maar ik heb nooit gehoord dat er grote explosies geweest zijn zoals bijvoorbeeld in Zeeland.

Bron: Landschapsbeheer Flevoland, interview met Piet Kelder door Gees Brouwer, 3 november 2010.

Alle rechten voorbehouden